среда, 11. март 2009.











KOTOR BUDVA
Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Legenda, koja svoju potvrdu ima u mnogim grckim mitovima, kaze da je Budvu osnovao Kadmo, sin fenicanskog kralja Agenona. Protjeran iz Tebe stigao je u ove krajeva na volovskoj zaprezi i osnovao Budvu. Ima provrsinu od 122km2 i oko 13000 stanovnika. U njenom sastavu su i Sveti Stefan, Petrovac i jos 31 manje mjesto. Pripada joj 21 km najljepseg dijela nase obale, koja se inace ubraja u najatraktivnije obale svijeta. Na njenom prostoru se nalazi 17 plaza, medju kojima su posebno interesantne: Jaz, Mogren, Slovenska plaza, Becici, Kamenovo, Przno, Sveti Stefan, Milocer i Petrovac. U njenim hotelima je obezbijedjen smjestaj za preko 50000 turista.
Stari budvanski grad lezi na malom ostrvu koje je pjescanim sprudom povezano s kopnom i pretvoreno u poluostrvo. Opasana je bedemom nastalim krajem XV vijeka koji predstavlja srednjovjekovni fortifikacioni
sistem s gradskim kapijama, odbrambenim zidovima i kulama. Urbanisticki, grad je sklop uskih ulica i manjih trgova sa vrijednim spomenicima raznih mediteranskih kultura koje se obiljezile njegov razvoj:
- Crkva Sv. Ivana, VII vijek, sa slikama i ikonama mletackih majstora perioda od XV - XVII vjeka. Crkva raspolaze bibliotekom i arhivom u kojima se cuvaju dragocjeni primjerci starih crkvenih knjiga.- Crkva sv. Bogorodice - Marije in punta iz 840. godine. Sagradili su je benediktanci.- Crkva sv. Save nastala je u doba Nemanjica, u XIV vjeku. Prvi put se pominje 1413. godine u povelji Zetskog vladara Balse III.- Crkva sv. Troice - 1804. godine, ispred crkve je grob Stjepana Mitrova Ljubise, istaknutog knjizevnika. Nalazi se ispred Citedele u starom gradu.
Budva je danas metropola turizma, grad teatra, festivala i praznika. Ljetnja pozornica kulturnih zbivanja.
PETROVAC
Petrovac je veoma staro naselje gradskog tipa sto u prvom redu mora zahvaliti svojem polozaju na raskrscu puteva za Budvu, Bar ,Skadarsko jezero i Podgoricu. Rimski mozaici su iz III i IV vijeka. Na njima su zanimljivi motivi: tri ribe sa zajednickom glavom na manjem i dekoracija u vidu ornamentiranih pravougaonika s 12 polja na vecem mozaiku. Radjeni su od kamena u sest boja, a nalaze se u Miristima. Predpostavlja se da su ovi podni mozaice dio vilae rusticae. Petrovac je veoma staro naselje gradskog tipa sto u prvom redu mora zahvaliti svojem polozaju na raskrscu puteva za Budvu, Bar ,Skadarsko jezero i Podgoricu. Rimski mozaici su iz III i IV vijeka. Na njima su zanimljivi motivi: tri ribe sa zajednickom glavom na manjem i dekoracija u vidu ornamentiranih pravougaonika s 12 polja na vecem mozaiku. Radjeni su od kamena u sest boja, a nalaze se u Miristima. Predpostavlja se da su ovi podni mozaice dio vilae rusticae. Stariji naziv za gradic je Lastva, a prvi put se javlja u "Ljetopisu popa Dukljanina" iz XII vijeka. Najstarija naselja bila su na Medinsovom krsu i kod Djurdjeva brda. Lastva se spomnje za kralja Milutina 1307. godine. Naselje uz obalu formira se krajem XVIII vijeka, kad Lastva broji oko 400 stanovnika. Iz srednjeg vijeka brojni su vrijedni, uglavnom sakralni spomenici. Crkve Sv. Tome i Sv. Ilije gradjene su u XIV i XV vijeku. Kasnijim gradjevinskim zahvatima mijenjaju svoj izvorni oblik. Tvrdjavu Kastio podigli su Mlecani u XVI vijeku. U njoj je bio mletacki garnizon, po njoj i naziv Kastel Lastva ili krace Kastio. Najstarija sanitarna zgrada u cijelom kraju bio je Lazaret u Petrovcu iz XVI vijeka. Sluzio je kao karantin i za smjestaj bolesnika u vrijeme epidemija. Sacuvane su zidine Lazareta. U okolici Petrovca ima vrijednih prirodnih znamenitosti i spomenika kulturne bastine. Ispred Petrovca su ostrvca Katic i Sv. Nedjelja. Katic je hrid na kojoj ima nesto vegetacije do je Sv. Nedjelja gola hrid na kojoj je sagradjena zavjetna crkva novcem prikupljenim od mornara, za sretnu plovidbu Ispred Petrovca nalaze se dva ostrvceta: Katic i Sveta Nedjelja, sa crkvicom na hridini, koju je, prema predanju, sagradio moreplovac, koji se, poslije brodoloma, spasao na tom ostrvu.
SVETI STEFAN
Kao nasukana kamena ladja, u središnjem dijelu Budvanske Rivijere "usidrio" se Sveti Stefan. Nekadašnje ribarsko seoce, koje se u spisima prvi put pominje 1442, od 1960. je svjetski poznat grad-hotel sa konfornim vilama i apartmanima. Prema jednom predanju, Paštrovici su naseobinu sagradili blagom otetim od Turaka u 15.vijeku. Stoljecima kasnije, Sveti Stefan bio je i sjedište Paštrovica, a gdje je zasijedao i odluke donosio i njihov sud zvani -bankada. Ova tradicija odrzala se do danas.
Baveci se uglavnom ribarstvom i maslinarstvom, negdašnji zitelji ovog ostrvceta, tjerani tegobnim zivotom i oskuidicama, napuštali su ga i u potragu za boljim zivotom kretali put Carigrada, a kasnije Amerike i daleke Australije. Kraj drugog svjetskog rata ostvrce je docekalo gotovo pusto. Zahavljujuci ideji istaknutioh crnogorskih slikara, poput Lubarde i Milunovica, grad-hotel svoje prve goste primio je prije cetrdeset godina. Ubrzo dobija i titulu jednog od najekskluzivnijih ljetovališta na svijetu. Drzavnici,visoki politicari, inudstrijalci, filmske zvijezde, vrhunski sportisti, uglavnom su njegova klijentela. Narocito u prestiznoj i vec legendarnoj vili "118", gdje dnevni najam doseze i 1.500 dolara.
"...Kao da sam se vratila u grad iz najljepše bajke mog djetinjstva", kazala je za jedne posjete Svetom Stefanu italijanska filmska diva Sofija Loren.
KOTOR
Stari kotorski grad je jedna od najbolje sacuvanih srednjevjekovnih urbanih cjelina ovog dijela Mediterana, koja je uspjela da odrzi svoju srukturu tipicnu za gradove od 12. do 14. vijeka. Asimetricni sklop uskih ulica i trgova obiluje brojnim vrijednim spomenicima srednjevjekovne arhitekture koji su doprinijeli, pored ostalih ljepota, da Kotor bude uvrsten u UNESCO-ov spisak "Svjetske prirodne i kulturne bastine". Kulturno nasledje ovog grada cine gradjevine posebne po arhitektonskom stilu i jedinstvenom uklapanju u ambijent. Kao svjetska vrijednost sacuvan je fortifikacijski sistem Kotora koji cine zid duzine 4,5 km, visine do 20 m i sirine do 15 m i zastita s mora. Bedemi su zaceti jos u ilirsko doba i razvijani sve do XVIII vijeka. Od troje gradskih vrata najstarija su "juzna", dijelom nastala u IX vijeku, dok su "Sjeverna" i "Glavna" sagradjena u stilu renesanse polovinim XVI vijeka. Reprezentativni spomenik romanske arhitekture na Jadranu predstavlja velelepna kotorska katedrala Svetog Tripuna, podignuta u 1166. godine, izgradjena na ostacima ranijeg hrama iz IX vijeka. U njoj se nalaze ostaci fresaka iz XIV vijeka i bogata riznica sa djelima domaceg i venecijanskog zlatarstva od 14. do 20. vijeka. Pored katedrale, u prostoru grada sacuvana je bogata bastina sakralne arhitekture od 12. do 20. vijeka:
- Romanicka crkva Sv. Luke sagradjena za vrijeme vladavine velikog zupana Nemanje i njegovog sina Vukana 1195. godine;- Romanicka crkva sv. Ane s kraja 12. vijeka, s freskama iz 15. vijeka;- Romanicka crkva sv. Marije iz 1221. godine. U njoj se nalaze ostaci monumentalnog fresknog slikarstva, kao i ranohriscanski baptisterijci;- Goticka crkva sv. Mihovila sagradjena na ostacima benediktanskog samostana iz 7. vijeka, s freskama iz 15. vijeka;- Crkva Sv. Klare iz 14. vijeka, sa izuietno lijepim mramornim oltarima, radom Franceska Cabiance iz 18. vijeka;- Crkva Gospe od Zdravlja, 15. vijek;- Pravoslavna crkva sv. Nikole, s pocetka 20. vijeka, s bogatom zbirkom ikona.
U gradu se nalaze i mnogobrojne palate: palata Drago, s gotskim prozorima iz 15. vijeka; palata Bizanti iz 17. vijeka; palata Pima, s tipicnim oblicima renesanse i baroka, 16. vijek; palata Grubonja, sa ugradjenim grbom stare kotorske apoteke, osnovane 1326. godine; palata Grigurina iz 18. vijeka, danas zgrada Pomorskog muzeja, kao i Sat kula iz 16. vijeka, pored koje se nalazi srednjevjekovni stub srama.

DOBROTA
Razvijala se uz Kotor i dijelila njegovu sudbinu do 1704.godine, kad je, milošcu Mlecana, postala autonomna opština. Kao nasobina duz sedam kilometara obale, pominje se još u 12 vijeku. Nekoc je imala najviše jedrenjaka duge plovidbe i zahvaljujuci svojim kapetanima bila jedno od najbogatijih mjesta u Boki. O njihovim prekookeanskim avanturama i danas svjedoce brojne palate i hramovi, gradeni u stilu baroka od 17. do 19.vijeka. Najstariji spomenici Dobrote su crkve sv. Ilije i Gospe od Milosrda iz 14.vijeka. A, svojom monumentalnošcu posebno se ovdje istice crkva Sv. Eustahija iz 18.vijeka sa bogatom riznicom u kojoj se cuvaju brojne dragocjene slike, crkveni obredni predmeti, ali i ratni trofeji iz borbi protiv Turaka na kopnu i moru. Oltar ove crkve od prije desetak godina krasi i impozantan mozaik površine stotinjak kvadrata, rad istaknutog hrvatskog umjetnika Ede Murtica.

PERAST
Nalazi se 12 km zapadno od Kotora i predstavlja najbolje sacuvanu baroknu cjelinu Jadrana. Grad uspon dozivljava u 17. i 18. vijeku uporedo sa jacanjem svoje mornarice. U to vrijeme nastale su i najljepse gradjevine u ovom utvrdjenom gradu. Palate cuvenih pomorskih kapetana iz ovog kraja pripadaju baroknom stilu i nastale su u vrijeme cvjetanja pomorstva. Medju njima se isticu Bujoviceva iz 1693. godine, Zmajevica, Badovica i Smekja.Od spomenika kulture izdvajaju se:
- Crkva sv.Nikole nastala u periodu 15.-17. vijek. Ima bogatu crkvenu riznicu.- Parohijska crkva cija je izgradnja zapoceta 1740. godine po projektu venecijanskog arhitekte Djuzepea Beatija. Izgradjeni su samo zvonik i apsida, dok je oblik crkve u cjelini poznat zahvaljujuci sacuvanoj drvenoj maketi.- Crkva sv. Djordja podignuta na ostrvu ispred Perasta. Pripadala je benediktanskom manastiru sagradjenom u 12. vijeku.- Crkva Gospe od Skrpjela, barokna crkva sagradjena 1630. godine na vjestackom ostrvu ispred Perasta, na kojem je 1452. postojala mala kapela. Posjeduje bogatu muzejsku zbirku likovnih djela italijanskih majstora. Crkvu je sa 68 slika ukrasio Tripo Kokolja, slikar iz Perasta - najpoznatije ime naseg baroknog slikarstva sa kraja 17. vijeka.
PRCANJ
Pod imenom Perzano ili Persano, Prcanj se pominje u 13.vijeku i zavicaj je cuvenih bokeških ratnika, ali i vještih pomoraca koji su još u 17.vijeku odrzavali prvi poštanski saobracaj izmedu Venecije i Carigrada... Danas je prcanj riznica više kultuirnoistorijskih spomenika koji svojom arhitekturom i kulturnim blagom zadivljuju posjetioce. Medju njima je posebno dominantna Zupna crkva, posvecena rodenju Bogorodice na padini Vrmca, inace i najveca u Boki Kotorskoj. Od tesanog korucuilanskog kamena gradena je po zamisli mletackog arhitekte Bernadina Makarucija od 1789. Danas su uz crkvu i biste NJegosa, Andrije Zmajevica, Josipa Juraja Štrosmajera, Andrije Kacica-Miošica, Franja Ucelinija, te Joza Ðurovica kapetana i voda narodnog preporoda u Boki, kao i cuvenog Iva Vizina, pomorca koji je oplovio svijet...
Osim raskošne starine, Prcanj danas plijeni atraktivnim mediteranskim ambijentom i prelijepim plazama.

RISAN
Nastao sredinom 3.vijeka prije naše ere, Risan se smatra najstarijim gradom u Boki. Sudeci po antickim napisima, utemeljili su ga pripadnici ilirskog plemena Risoniti. Prema predanjima, bio je središte pomorstva, zanatstva i trgovine ilirske drzave. A po legendi, pred naletom Rimljana, ovdje se sklonila ilirska kraljica Teuta. No, kako Risinium nije odolio, naovodno se je ocajna Teuta skocila u more i tako skoncala.
Dolaskom Rimljana, grad nije nestao. Naproitiv, postao je centrom rimske provincije i dobio status municipija. Iz tog perioda i poticu ostaci palata, gradenih od prelijepog grckog mermera, ukrašavane skulpturama i raskošnim mozaicima. Tako su u jednoj palati iz 2.vijeka otkriveni mozaici koji se ubrajaju u najljepše evropske spomenike ove vrste! Risanski mozaici inace su višebojni. A najljepši medu njima predstavlja figuru HIpnosa, boga sna blazeno usnulog u svom lezaju. Znalci tvrde da je ovo jedina mozaicna figura bozanstva sna u svijetu!
Na raskrsnici puteva, uz cuvenu bolnicu za koštana oboljenja, zaduzbinu mještanina Vasa Cukovica, te uz hotel "Teuta", Risan je i primamljivo turisticko mjesto na mapi Boke Kotorske.

Нема коментара:

Постави коментар